بررسی جامعه شناسی فرهنگ خوراک در ایران در دورنمای گفتمان توسعه ی پایدار دستاورد سازمان دانش بومی و فرهنگ شفاهی ایران باختری شماره چهارم
ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند
تا تو نانی به کف آری وبه غفلت نخوری
همه ازمهر تو سرگشته و فرمانبردار
شرط انصاف نباشدکه تو فرمان نبری.
ایرانیان به همراه دیگر مردم خاورمیانه، وامدار یکی از پیشرفتهترین فرهنگهای خوراک در جهان هستند. یکی از نامورترین پژوهشگران به نام جک گودی، فرهنگ خوراک خاورمیانه را در کنار چین، پیشرفتهترین فرهنگ خوراک جهان میداند. ولی خود اروپاییان به باور همین گودی، تنها در زمان شکوفایی فرهنگی خود، به چنین ردهای دست یافتند. فریبرز همزهای
کتاب بررسی جامعه شناختی فرهنگ خوراک در ایران در دورنمای توسعه پایدار
اگر چه امروزه روز در ایران و دیگر کشورهای جهان سوم هنوز کسانی پیدا میشوند که پرداختن به موضوع خوراک را موضوعی برای پژوهشهای علمی نشمارند، در دو دههی گذشته این موضوع یکی از جدیترین موضوعها در پژوهشهای گوناگون دانش در کشورهای صنعتی بوده است. به نوشتهی یکی از پیشگامان پژوهش در فرهنگ خوراک خاورمیانه “در موضوع خوراک بسیاری چیزهای دیگر در ورایش وجود دارد و به همان موضوع خوردن و پختن بسنده نمیشود. در پشت هر دوری یا سینی خوراک همانا یک جهان خوابیده است و چه بسا یک فرهنگ و هم چنین یک تاریخ.
خوراک دارای معنیهای گوناگون اجتماعی است و همچنین دارای بار عاطفی و ارزش نمادین است. خوراک همچنین میتواند پایهی قدرت اجتماعی و سیاسی را برساند و ممکن است نشان از هویت گروهی در خود داشته و یا انگارگانی را در خود پنهان داشته باشد و یا طبقهی اجتماعی، جنسیت، نژاد و هویت قومی را بنمایاند. افزون بر همهی اینها خوراک میتواند، کلیدی برای وارد شدن به موضوعهای تاریخی باشد. همچنین باید افزود که خوراک دارای یک زبان ویژهی خویش است.
با وجود این تا همین دو دههی پیش در اروپا نیز کمتر پژوهشگری انگیزهی پرداختن به این موضوع را داشت. اما اینک در میدانهای گوناگون مانند: جامعه شناسی، مردمشناسی، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد سیاسی، فلسفه و حتا ادبیات، بسیاری درگیر پژوهش دربارهی فرهنگ غذا هستند. خواه ناخواه در میان این رشتهها، فرهنگ خوراک (به عنوان یکی از برجستهترین بخشهای فرهنگ مادی) جایگاه ویژهای دارد. از همه مهمتر باید یادآور شد که خوراک چیزی است که نه تنها از مهمترین درگیریهای همهی انسانها برای زنده ماندن است، بلکه بیشترین تلاش روزمرهی همهی جانداران کرهی زمین به دور آن میگردد.
اهمیت بررسی فرهنگ خوراک
پدیدآورنده این کتاب در کتابخانههای اروپا در رابطه با فرهنگ خوراک ایرانیان کاوشهای وسیعی انجام دادهاند که حاصل پژوهشهای ایشان به صورت کتاب بررسی جامعه شناسی فرهنگ خوراک در ایران در دورنمای گفتمان توسعه ی پایدار توسط انتشارات دانشگاه رازی چاپ و منتشر شده است.
هنر آشپزی مردم کُرد جلد اول و دوم از سایر دستاوردهای سازمان دانش بومی و فرهنگ شفاهی است که توسط همین نویسنده تالیف شده اند.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.