کتاب خاستگاه خیزش سرآغازی بر جامعه شناسی توسعه و جنبشهای اجتماعی در ایران
“نوشتار حاضر که با دستان توانای دانشمند گرانقدر جناب پروفسور فریبرز همزهای به رشتهی تحریر در آمده است. این کتاب حاصل تلاش علمی و پژوهشی پیگیر، مستمر و طولانی نویسنده در میدانهای تاریخی و جامعهشناسی ایران و آشکارسازی رابطههای پنهانی عاملهای تاریخی در بروز و ظهور رویدادهای تاریخی است. یکی از بارزترین ویژگیهای این نوشتار با ارزش، نگاه دقیق و موشکافانهی نویسنده به این رابطهها در گذر زمانهای بسیار طولانی است. نگارندهی کتاب از زاویهای پژوهشگرانه ریشه و روند شکلگیری جنبشها یا خیزشهای اجتماعی ایران را با بهرهگیری از مطالعاتی بسیار گسترده پیرامون این رخدادها از دید پژوهشگران و صاحبان نظر در حوزهی تاریخ و جامعهشناسی مورد کنکاش قرار داده است.
کتاب خاستگاه خیزش
این تلاش علمی زمانبر که به تعبیر نویسنده بر انگارگان ویژهای استوار است و گمانههای تازهای در پیرامون جنبشهای تاریخ ایران مطرح مینماید، در نوع خود، به لحاظ روش پژوهش و نتیجهگیری از روند شکلگیری این خیزشها، اگر نگوییم بینظیر، ولی با اطمینان زیادی میتوان گفت کم نظیر است.
این نوشتار خواننده را با نگاه مشتاقانه به دل تاریخ گذشته و فضای خاص جنبشهای اجتماعی گروهها و قومهای مختلف، اعم از شهری و روستایی و یا کوچ نشین، میبرد و نشان میدهد که چرا و چگونه فرهنگ غنی و باستانی این مرزوبوم در سایهی سلسلههای پادشاهی تهاجمی گروههای کوچنشین بیگانه، هویت و ماهیت خود را از دست میدهد، روز به روز در سایهی عدم تعلق خاطر حاکمان غریبه، ضعیفتر و ضعیفتر میشود؛ تا جایی که حتی به لحاظ قلمرو جغرافیایی در پایان حکومت قاجار، ایران فرهنگی که سرزمینهای وسیعی را شامل میشد، به گسترهی امروزه محدود میشود. شاید دستیابی به حلقههای مفقودهی تاریخی بتواند در آشکارسازی علتهای بیاعتمادی، ناخودباوری و عدم اتکا به فرهنگ، منابع و نیروهای داخلی، برنامهریزان و تصمیم سازان را یاری دهد”. دکتر عبدالحمید پاپزن
توضیح بیشتر دربارهی کتاب خاستگاه خیزش سرآغازی بر جامعه شناسی توسعه و جنبشهای اجتماعی در ایران
Khāstgāh-e Khizesh: An Introduction to the Sociology of Development and Social Movements in Iran
ثریا کریمی –
کتاب خاستگاه خیزش چرخهی رویدادهای اجتماعی چندهزار ساله در این ایران زمین و عوامل موثر در این رویدادها را بررسی کرده است.