یادداشتی بر کتاب ده نگاه ده زندگی نگارش و تالیف جحت الله مولایی فر انتشارات دینور بیست و نهمین دستاورد سازمان دانش بومی و فرهنگ شفاهی ایران باختری.
به قلم زهرا کلهرنیا، مجله ادبی- فرهنگی باختر سال سی و دوم شماره 3458، 2 آذز 1400
دیگر بار مشام جان اهل نظران دیار، به گل دستهای عطر آگین از ارجمند سرایندگان شعر پارسی، معطر شد و کتاب فاخر « ده نگاه ده زندگی »، در هنگامهی دغدغههای روزمره و گرانباری زمانهی بی شعر و سروده گرد فراموشی از سیمای ده شاعر از گلستان ادب دیار برگرفت.
زبان ونثر شیوای آقای حجت الله مولایی فر از دیرباز زبان گویای مردم دیار بوده و مقالات متعدد ایشان در جراید، آینهای حقیقت نما.
در «سیمای سبزه میدان» ایشان مناظره اصناف، پهلوانان، سرگذشت ها و رویداد ها زندگی از سر میگیرند؛ آنچنان آشنا ومالوف که در زلال سبز آن میتوان همراه با موج خاطرهها، به زمزمهی آب فوارهها و غوغای پرستوها گوش سپرد و عطر کاهکلهای باران خورده را به مشام جان تنفس کرد.
کتاب ده نگاه ده زندگی و سیمای سبزه میدان
هردو کتاب از انتشارات نشر دینور هستند و به کوشش یار دیرین ادب و فرهنگ دیار، جناب آقای خسرو پرهام فراهم آمدهاند. زندگی نامهی هریک از شعرا در کتاب « ده نگاه ده زندگی »، با برشهایی از تاریخ سیاسی اجتماعی همراه است و تاثیر موضوعات و رویدادها بر مضمون و محتوا و سبک شعری هریک از شعرا و جایگاه شاعر در متن ارتباطات فرهنگی و اجتماعی، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
در تدوین این شرح احوالات، با رعایت امانت اکثر مأخذ ومنابع موجود و در دسترس مشتمل بر کتاب ها، مجموعه مقالات، شجره نامههای دیوان شعر ویا اشعار موجود شاعر، همچنین نقل قولها و آرای صاحب نظران گردآوری و مورد استناد قرار گرفته است و به عطفهایی مهم از تاریخ فرهنگی، اجتماعی وسیاسی شهر و استان، همچون انقلاب مشروطیت، جنگ های جهانی اول و دوم، کودتای بیست و هشتم مرداد ۱۳۳۲، اشاره گردیده است.
انتشارات دینور
همچنین از نشریات متعدده انجمنهای ادبی و مکانهای ویژهی شعرو کتاب خوانی کرمانشاه یاد میگردد که نشانگر پویایی و پرباری فرهنگی در مقاطعی از تاریخ کرمانشاه می باشد.
جادارد بخصوص از کتاب کلیات آثار سید عبدالکریم غیرت کرمانشاهی به تاریخ سال ۱۳۳۸ خورشیدی نام برده شود که ماخذی روشنگر از رویدادهای تاریخ معاصر کرمانشاه میباشد. امید که تجدید چاپ این کتاب ارزشمند مورد همت قرار گیرد. در فرهنگ مکتوب ایرانی، راه و رسم دیرین دبیران همواره بر ثبت و تدوین رویدادها و تاریخ دوران خویش بوده است. همچنان که بیهقی و خواجه نظام الملک و دیگرانی که به شیوه و نثری فراخور گوشههایی از تاریخ ایران را ثبت و ماندگار نمودهاند در کتاب ده نگاه ده زندگی ضمن پایبندی بر شیوهی این پیشگامان، نوآوری و تنوع در انتخاب اشعار و معرفی شاعران نیز مدنظر قرار گرفته است.
در مقایسه و بررسی تطبیقی اشعار هریک از شعرا باشعرای تهران و دیگر نقاط کشور از لحاظ اسلوب و محتواء هویت مستقل و خود ویژهی شعر کرمانشاه متمایز گردیده و نقش و تاثیر این شعر ابر شعر فارسی، خاطر نشان گردیده است.
اگرچه جایگاه زنان که بیتردید در ادب وشعر و زندگی فرهنگی کرمانشاه نقش داشتهاند، در این عرصه خالیست. باسپاس وتقدیر ویژه از پدید آورندگان این کتاب، جای آن دارد که کتاب ده نگاه ده زندگی که جنگی فراخور از زندگی وشعر شعرای معاصر است، پایه و بنیانی برای تحقیق و تدوین آتی شعر امروز کرمانشاه، نوآمدگان جوانان، کردی سرایان، و بخصوص بانوان شاعر، همچنین انجمن های ادبی و تاثیر آنها در هدایت استعداد های ادبی، قرار گیرد.
معرفی کتاب ده نگاه ده زندگی از حجت الله مولایی فر
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.