از توسعه نیافتگی تا توسعهی پایدار (جلد۱) گمانههای جهانی توسعه و توسعه نیافتگی دستاورد سازمان دانش بومی و فرهنگ شفاهی شماره هشتم می باشد.
پیشگفتار کتاب گمانههای جهانی توسعه و توسعه نیافتگی
موضوع توسعه نیافتگی کشورهای آسیایی، موضوع بس کهنی است که در آغاز با موضوع استبداد شرقی پیوند داده شده بود. گفته میشود که نخستین کسی که از استبداد شرقی سخن گفته فیلسوف نامدار “منتسکیو” بود. پس از او کارل مارکس و فردریش انگلس تلاش نمودند تا دلیل وجود استبداد شرقی را بیابند. در این راستا آنها گمانهی “شیوهی تولید آسیایی” را پیش کشیدند. پس از ایشان گمانهپردازان دیگری پدیدار شدند و موضوع “توسعه نیافتگی” را به موضوع “توسعه” تبدیل نمودند.
ایران اگرچه با پدیدهی توسعه نیافتگی از دیرباز دست به گریبان بوده، ولی موضوع “توسعه” در آن بسیار تازه است. در دنیای اندیشمندان ایرانی پس از دوران جنبش مشروطه، بیشتر به موضوعهایی مانند تجددگرایی و سنت پرداخته شده است. دولتهای گذشته نیز خود بدون اینکه از گمانههای نوسازی آگاهی داشته باشند، در راستای دستیابی به تجدد، تلاشهایی را انجام دادند که در پایان، آل احمد را بر آن داشت تا موضوعی به نام “غرب زدگی” را به میان بکشد؛ انگارهای که تا به دوران انقلاب پیروان فراوانی داشت.
سریال پژوهشی زیر عنوان از توسعه نیافتگی تا توسعه ی پایدار شامل سه جلد :
۱- گمانههای جهانی توسعه و توسعه نیافتگی (جلد اول)
۲- گمانههای جهانی توسعه پایدار (جلد دوم)
۳- جایگاه دانش بومی در توسعه پایدار نمونه: باغبانی و جنگلداری در هورامان
گمانههای جهانی از توسعه نیافتگی تا توسعهی پایدار جلد اول
در جلد نخست این مجموعه به مرور گمانههای اصلی توسعه و توسعه نیافتگی پرداخته شده است. سپس برای مطالعهی بیشتر برخی از کتابها و مقالههای موجود در زبان فارسی معرفی گردیده است. در پایان در رد گمانههایی که دربارهی توسعه نیافتگی شرق تاکنون داده شدهاند، تلاش شده تا نشان دهند که دستکم دربارهی ایران این گمانهها نمیتوانند درست باشند. بدین روش به رد گمانههای جهانی پرداخته شده و در پی آن تلاش گردیده تا روشن نماید که عاملهای توسعه نیافتگی ایران، جدا از آن میبایست بوده باشند.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.