کتاب جایگاه دانش بومی در توسعه پایدار نمونه باغبانی و جنگلداری در هورامان
دستاورد سازمان دانش بومی و فرهنگ شفاهی ایران باختری شماره هجده.
جایگاه دانش بومی باغداری و جنگلکاری هورامان در توسعه پایدار
این پژوهش بیشتر از هر چیز بر آن است تا نشان دهد که گنجینهی دانش بومی این سرزمین از چنان پرباری برخوردار بوده است که با وجود ناپدیدشدن بخش بزرگی از آن، هنوز هم ارزش آن را دارد تا در راستای گردآوری آن تلاش و هزینه شود.
همانگونه که پیش از این آمد، نخستین گام در راستای بهره برداری از دانش بومی، گردآوری آن است. با شتابی که در ناپدیدشدن دانش بومی هست، هر چه در این کار درنگ شود، اندازه و ارزش آن کمتر خواهد شد. در این باره یکی از اندیشمندان اروپایی گفته است که هرگاه پیرمرد یا پیرزنی آگاه به دانش بومی از جهان میرود، بخشی از میراث فرهنگی جهانی برای همیشه گم میشود.
از آنجا که این دانش در ایران تنها در یاد یکی دو نسل گذشته نگاهداری میشود، با رفتن این یکی دو نسل دیگر چیزی برای گردآوری وجود نخواهد داشت. از اینرو در اینجا با پرداختن به بخش کوچکی از دانش بومی هورامان، در این پژوهش پژوهشگران و دست اندرکاران فراخوانده میشوند، تا هر چه زودتر و گستردهتر این گام نخست را بردارند. برای گردآوری دانش بومی سرزمینهای ایرانی، زودترین زمان که اکنون باشد، باز هم دیر است.
گام دوم خواه ناخواه بهرهبرداری از آگاهیهای به دست آمده در راستای به کارگیری آنها برای دستیابی به توسعهی پایدار است. درحالیکه همین پژوهش کوچک که در اینجا پیشکش میشود، از آگاهیهای پرارزشی برخوردار است که جدا از هدف اصلی یادشدهی بالا در فراخواندن پژوهشگران و دستاندرکاران میتوان در برنامهریزی کلان، و حتا به شیوهی خُرد نیز از آن بهره گرفت.
کتاب هورامان
کتاب هورامان جلد سوم از یک سریال پژوهشی زیر عنوان ” از توسعه نیافتگی تا توسعهی پایدار” است.
جلد اول: گمانههای جهانی توسعه و توسعهنیافتگی از فریبرز همزهای و مهدی فاضلبیگی
جلد دوم: گمانههای جهانی توسعه پایدار از فریبرز همزهای و مهدی فاضلبیگی
جلد سوم: کتاب جایگاه دانش بومی در توسعه پایدار نمونه باغبانی و جنگلداری در هورامان از فریبرز همزهای و محمد باقرنصب
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.