از توسعه نیافتگی تا توسعه پایدار (جلد۲) گمانههای جهانی توسعه پایدار دستاورد سازمان دانش بومی و فرهنگ شفاهی ایران باختری شماره نهم
چندین سال است که نیاز به وجود یک کتاب را احساس کردم که بتواند در آغاز کار آموزش و پژوهش در راستای توسعهی پایدار، فارسی زبانان را، با برخی از انگارههای جهانی آشنا نماید. نیاز به وجود چنین کتابی را نگارنده به ویژه هنگام انجام یک مصاحبه احساس نمود که با عنوان: “الگوی آیندهی ایران برای رهایی از وضعیت موجود: توسعهی پایدار” در: روزنامهی “ایران” (شمارهی ۲۷۰۵) به تاریخ پنجشنبه ۲ بهمن ماه، ۱۳۸۲ خورشیدی، منتشر گردید. از اینرو نگارندگان امیدوار هستند که این کتاب بتواند نیاز موجود را بر آورده کند. به ویژه امید است که این کتاب بتواند برای کسانی که پا در میدان پرمسئولیت توسعهی پایدار نهادهاند، آغازگری سودمند و درست باشد.
تفاوت توسعه پایدار با انگارههایی جهانی توسعه پایدار
موضوع توسعهی پایدار دارای تفاوتهای بسیاری با انگارههایی است که تا کنون در جهان، دربارهی توسعهی پایدار پیش کشیده شدهاند. مهمترین تفاوت این انگارههای نو با انگارههای پیشین این است که اینها تنها برای کشورهای توسعه نیافته داده نشده و برآنند که تا به سبب جهانی شدن چالشها، باید همهی کشورهای جهان با آن درگیر گردند. دلیل جهانی بودن این انگارههای نو این است که اینها از میان بحرانهای محیطی و جنبش زیست محیطی زاده شدهاند. به همین جهت، در این راهبرد مانند گمانههای پیشین، کشورهای توسعه یافته و توسعه نیافته در برابر هم و در ستیز با هم پنداشته نمیشود.
از همه مهمتر این که انگارههای نو، دیگر نمیتوانند تنها در سخن باقی بمانند و بهر رو بایستی به اجرا در بیایند؛ چه این بار آیندهی کرهی زمین به آن بستگی دارد. برای همین انگارههای توسعهی پایدار که در درون یک بحران جدی پدیدار شده، دیگر نمیتواند تنها یک اندیشهی روشنفکرانه یا یک گفتمان زودگذر باشد. درست به این جهت، این راهبرد تلاش دارد تا از سادهانگاری آرمانگرایانه دوری کند؛ اگر چه در عین حال بیشتر از هر انگارهی دیگری، نیاز به تلاشهای آرمان گرایانه برای اجرا دارد. به دلیلهای فراوان، راهبرد توسعهی پایدار نمیتواند به راهکارهای معجزهآسا دل خوش دارد؛ اگر چه جهانی که در برابر پرتگاه است، نمیتواند به معجزه نیاز نداشته باشد.
فریبرز همزهای
سری کتابهای همزهای و فاضلبیگی در راستای گمانههای جهانی از توسعه نیافتگی تا توسعه پایدار
- گمانههای جهانی توسعه و توسعه نیافتگی (جلد۱)
- گمانههای جهانی توسعه پایدار (جلد ۲)
- جایگاه دانش بومی در توسعه پایدار نمونه: باغبانی و جنگلداری در هورامان
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.